Studiul online si cum gestionam toata aceasta perioada de stat acasa, mai mult, cu copiii
O adevarata provocare a zilelor noastre, pandemia de coronavirus a impus atat de multe schimbari. Studiul de acasa, limitarea iesirilor si masurile de acest gen i-au acaparat pe parinti. Este mult de gestionat dintr-odata, mai ales ca exista obisnuita unui ritm alert – copii la scoala/gradinita, serviciu si reintalnirea familiei seara.
A inceput dintr-o nevoie si scoala online, ceea ce a impus si mai multe griji pentru parinti, in a oferi copiilor contextul potrivit pentru studiu, in fiecare zi. Asadar este usor de explicat si inteles ca multi dintre parinti s-au simtit confuzi, supraaglomerati. Decat refugiul in a tipa si a varsa frustrare in relatia cu copiii, mai bine suna sediintele de psihoterapie, ajutor specializat.
Centrul PsihArt nu si-a oprit activitatea in aceasta perioada, ci a mizat pe online. Ca in multe alte servicii online-ul a fost de mare ajutor. Asadar, in locul clasicelor intalniri la cabinet au loc intrevederi online. Trebuie spus insa ca psihoterapia si consilierea psihologica online sunt la fel de eficiente. Scutesc insa de un drum, de planificarea zilei astfel incat sa ajungeti la cabinet si in plus este o masura de siguranta, privind distantarea sociala.
Cand apelam la ajutor
Sunt situatii in care parintii nu stiu sa isi gestioneze starile, anxietatea, fricile etc. si este creat astfel un haos in viata copiilor. Este nevoie de autodisciplina si rutina pentru ca acestia sa poata urma cursurile online ori ramane in seama adultilor sa ii ghideze. Mai mult decat atat, in aceasta perioada multe dintre sectoarele de activitate au fost afectate, in sensul in care s-au pierdut locuri de munca, a crescut rata de somaj. Ceea ce parea o viata linisita si sigura s-a transformat total in scurt timp.
A intervenit si izolarea, limitarea iesirilor, astfel ca un context de acest gen a facut pe unii sa fie mai fragili si astfel sa intampine probleme in a gestiona situatia.
Recomandari
Specialistii spun ca gestionarea propriei anxietati este un exercitiu de autocunoastere. Este gresit a crede ca nu ar trebui sa simtim anxietatea, ca mai bine o ascundem si parem siguri, in fata copiilor mai ales. Ar trebui sa ne dam voie sa o simtit, sa ne traim starile in mod constient, insa in egala masura sa controlam mediul in care copii cresc. Ca parinti, suntem raspunzatori de bunastarea emotionala a copiilor. Astfel, trebuie sa ne auto reglam emotional vorbind, sa oferim un spriijin celor mici, pentru ca acestia sa aiba un comportament sanatos si o dezvoltare pe masura. Un parinte stresat inseamna un copil stresat.
Cat despre modul in care ritmul zilnic al scolii online se impune, specialistii spun ca este de preferat un program bine stabilit, o rutina de respectat. Va fi de folos atat celor mari, cat si celor mici.
Cheia este poate comunicarea, insa pentru ca nu vorbim despre persoane de acelasi statut si varsta, ci de raportul parinte-copil este de preferat a cere ajutor specializat pentru a gestiona mai bine ce se intampla. Pentru cei interesati de sedinte online de psihoterapie Psihart este o recomandare; detalii in cadrul paginii oficiale.