Lucruri ce devin depasite in era smartphone
Multumita diversitatii aplicatiilor ce pot fi instalate pe un smartphone, utilizatorii gasesc ca incepand sa devina depasite unele lucruri si gadgeturi care erau foarte utile intr-o perioada nu tocmai indepartata.
Secolul XX a avut unele din cele mai importante inventii din toate timpurile, gadgeturi si dispozitive care sunt in continua evolutie. Telefonul mobil se numara printre aceste inventii. Pe parcursul anilor renumele si utilizarea sa au crescut considerabil, si a ajuns sa devina un dispozitiv parca scos din filmele science-fiction, daca ne raportam la o perioada anterioara. De cateva decenii telefoanele mobile au evoluat continuu, ajungand la dispozitivul multifunctional si foarte util denumit smartphone, care inlocuieste telefoanele mobile clasice.
In toata aceasta perioada au existat dispozitive care in momentul lansarii pareau revolutionare. Odata cu aparitia smartphone-ului devin insa incet-incet depasite, intrucat functiile multiple ale acestuia suplinesc nevoia respectiva.
PDA-urile (Personal Digital Assistants) au provocat o adevarata nebunie la inceputul anilor ’90. Ajutau la luarea de notite, stocau informatii, ajutau proprietarii sa isi organizeze programul si sa isi stabileasca o agenda. Erau folosite in majoritate de oameni de afaceri pentru a-si planifica intalnirile zilnice si pentru stocarea de informatii importante. Facilitatile smartphone-ului suplinesc acum toate aceste nevoi.
Reportofoanele erau aliatul de incredere al tuturor persoanelor ce lucrau in mass-media, permiteau inregistrarea conversatiilor, interviurilor, declaratiilor etc. Acum acestea au fost inlocuite de aplicatia de inregistrare vocala disponibila la orice smartphone achizitionat.
Desi inca utilizate, calculatoarele de birou sunt si ele pe cale de disparitie. Fiecare smartphone are aplicatie de calculator inclusa, foarte usor de folosit si avand mai multe optiuni decat un calculator de birou clasic.
Pager-ul, acea inovatie pentru comunicarea „pe fuga”, erau obisnuite in companiile mari. Se puteau primi mesaje si alerte instantaneu, serviciul este acum inlocuit de aplicatiile de SMS, MMS, e-mail si mesagerie instant, ce sunt trimise aproape instantaneu catre destinatar.
Alte doua dispozitive ale caror functii au fost integrate in aplicatiile pentru smartphone sunt camerele foto si GPS-urile. Chiar si e-book-urile sunt amenintate de smartphone-uri, desi nu sunt aparute de foarte mult timp pe piata. Sa nu mai vorbim de ceasul desteptator, putini sunt cei care se mai trezesc cu ajutorul lui dimineata. Toti folosim alarma telefonului, pe care o mai putem si amana cate 5-10 minute si al carei sunet poate fi personalizat.
Conceptul de supravietuire a celui mai puternic este astfel foarte valabil si in lumea gadgeturilor, ca si in salbaticie; evolutia smartphone-ului este un exemplu perfect pentru aceasta situatie. Cu tot progresul tehnologic, este doar o problema de timp pana cand vom trece la urmatorul gadget care va detrona poate chiar si smartphone-ul in cele din urma.