abuz verbal

Abuzul verbal la copii

Abuzul verbal asupra copiilor are efecte pe termen lung, care, daca nu sunt remediate, pot avea consecinte serioase pe parcursul vietii. Fie parintii au fost tratati la fel in copilaria lor, fie nu au nici o idee despre cum sa motivezi si sa dezvolti in mod pozitiv un copil. Utilizarea cuvintelor grele de mustrare ii face pe copii sa le considere adevarate, sa le ia de bune si sa creada ca asa au fost nascuti. Lucrurile negative pe care copiii le aud isi pun amprenta asupra lor si ajung la un moment dat sa nu se mai concentreze asupra a ceea ce sunt, ci asupra a ceea ce cred ca ar trebui sa fie, doar pentru ca asa le-au spus si le-au transmis parintii prin comportamentul lor.

Abuzuri precum insulte, negativitate, injuraturi au acelasi mare impact – lipsa unui sprijin emotional. Viata copiilor este dificila, indiferent ca parintii accepta sau nu acest lucru. Copiii se lupta si cu diverse situatii la scoala, pot fi si acolo victime ale abuzurilor verbale sau fizice ale colegilor, pot fi umiliti de unii profesori, iar acasa cauta si ei un loc mai linistit, in care sa se simta in siguranta. Daca si acasa atmosfera este ostila, chiar si numai la modul verbal, cicatricile ce vor ramane nu vor mai putea fi inlaturate.

Abuzul verbal asupra copiilor ii va urmari intreaga viata, chiar si atunci cand cresc acest dezechilibru isi va face simtita prezenta. Vor fi lipsiti de puterea de a trece peste obstacole mai usor, vor fi incapabili sa pastreze o relatie stabila sau vor strica relatiile existente datorita manifestarii fata de ei a unei lipse de incredere in perioada copilariei. Isi pierd increderea in toate persoanele ce apar in viata lor si devin mai vulnerabili la toate provocarile si obstacolele pe care le intalnesc in viata. Mai rau, au un respect de sine scazut, viata le devine un inamic si pot deveni anti-sociali.

Gandul la copilarie ar trebui sa ii faca sa zambeasca, sa isi aminteasca mai mult clipele de fericire decat cele de tristete, pentru ca acele amintiri din copilarie ii vor insoti toata viata. Nu trebuie distrusa prin cuvinte aceasta temelie a individului care este copilaria, vindecarea cicatricilor datorate abuzului verbal dureaza foarte mult si necesita un mare efort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *