Importanta interventiei voluntare in cazurile de urgenta si acordarea primului ajutor
Zicala romaneasca „cu cat mai repede, cu atat mai bine” defineste perfect necesitatea cunoasterii unor notiuni principale de prim ajutor de catre fiecare persoana. Stapanirea tehnicilor de prim ajutor, precum si acordarea acestora in cazul unui accident pot face diferenta intre viata si moarte.
Mass-media ilustreaza cel mai clar prin stirile care ni le pune la dispozitie numarul urias de accidnte rutiere care au loc pe drumurile rutiere si nu numai. Cand vorbim de accidente, ne referim si la multe alte situatii delicate care ar putea avea loc din neatentie, precum o cadere de la inaltime, folosirea necorespunzatoare a unui obiect ascutit, inec sau orice alta activitate casnica care poate fi supusa vreunui risc. Ajutorul pe care il primeste victima este unul esential de care poate depinde usor viata sa.
De ce sa oferim primul ajutor?
Exista o serie larga de conceptii eronate care ii determina pe oameni sa dea dovada de nepasare si neimplicare atunci cand vine vorba de o accidentarea sau leziune grava asupra unei persoane, de exemplu… ”Va veni altcineva sa acorde ajutor”, ”Nu ar putea fi chiar asa grav”, ”Decat sa ii fac ceva mai rau, mai bine nu intervin”, ”Nu sunt obligat sa ajut”.
Educatia in acest sens este una destul de slab consolidata in societatea noastra. In primul rand, prea putin se pune accentul pe acest fapt sau orice alte intentii de voluntariat, pornind de la mai multe lipsuri in ceea ce priveste organizarea. Cu toate astea, cu pasi mici dar siguri, se incepe a contura si necesitatea educarii populatiei in acest sens, mai cu seama a tinerilor care sunt mult mai prezenti in grupuri de oameni si au forta de a actiona mai repede si mai sigur. De pilda, conform unor stiri Suceava si din alte judete, s-a decis ca fiecare zi de 13 din luna sa aiba ca tema Ziua informarii preventive desfasurata sub sloganul Preveniti ghinionul, proiect demarat de institutiile europene la care a decis sa se alature si Romania.
Aceasta zi va avea la baza instruirea cetatenilor cu privire la luarea primelor masuri in cazurile de urgenta, respectiv, incendii, accidente sau descarcerare. Acestia vor putea vedea cum se actioneaza, ce echipamente folosim si care sunt indicatiile concrete de utilizare si informatii pretioase cu privire la potentialele riscuri la care s-ar putea supune.
Situatiile de urgenta nu necesita doar initiativa din partea persoanelor care se afla in preajma dezastrului, ci si respectarea clara si corecta a regulilor de interventie, pentru a nu exista nefericita posibilitate de te rani singur, de a face un rau mai mare victimei sau chiar de a produce pagube materiale importante.
Atitudinea pasiva a romanilor trebuie inlocuita cu una proactiva, iar la acest lucru, autoritatile statului au un rol urias pentru ca ele sunt responsabile cu educarea civica si tehnica a cetatenilor din acest punct de vedere si totodata de a le pune la dispozitie principalele echipamente si obiectele corespunzatoare in acest scop.
Cei care doresc sa fie la curent cu orice informatii sau stiri din judetul Suceava, pot accesa cu incredere pagina de stiri Suceavalive care asigura publicului relatari corecte si autentice despre tot ceea ce se petrece.