Free-to-play pana la un punct
Justin Haywald – Viitorul Imposibil
Justin spune ca a fost tentat sa alcatuiasca o cronologie care sa arate evolutie inevitabila a modelului Free-To-Play :
- 2009 – Zynga lanseaza FarmVille si decaderea lenta a jocurilor civilizatiei vestice incepe
- 2018 – Jocul valabil doar MultiPlayer, Call of Duty XIV introduce o economie bazata pe energie. Platesti pentru a juca mai mult de 10 minute pe zi, fiecare glont costa bani reali dupa primele 50, si singura arma AR-15 este deblocata gratuit.
Dar acest lucru uita un punct, modelul Free-To-Play nu poate prelua totul, pentru ca nu este un model ce are sens pentru toate jocurile.
Lucreaza grozav in experienta multiplayer unde-ti poti afisa continutul premium, precum haine la moda, altor oameni din lumea jocului. Team Fortress 2, League of Legends si Hearthstone sunt jocuri ce au inteles bine modelul, din cauza ca nu se simt a fi jocuri manipulative, cand platesti dezvoltatorilor bani este ca vrei sa rasplatesti munca acestora in a produce un astfel de joc, nu esti determinat sa platesti pentru ca este singura modalitate sa deblochezi urmatorul joc sau sa treci de un boss.
Bineinteles, din cauza ca multi prefera astfel de sisteme nu inseamna ca jocurile ce te determina sa platesti pentru a trece mai departe vor disparea pur si simplu.
Dar jocuri precum The Last of Us sau Bioshock Infinite nu ar avea nici un sens cu un model Free-to-Play. Doar fiindca face mai multi bani, nu inseamna ca modelul free-to-play este singura modalitate de a face bani. Titlurile AAA sunt scumpe de produs, dar asta este motivul pentru care sunt produse pachetele de continut descarcabil pentru aceste jocuri. Si indiferent ca ne place sau nu, microtranzactiile vor deveni probabil o parte mare din acest model.
Din cauza ca sunt experiente scurte, in zona mobilelor are cel mai mare sens modelul free-to-play, insa nu sunt un viitor prea bun pentru noi.