Despre Ucraina si Crimeea
Despre Ucraina
Ucraina este tara din fostul bloc Sovietic cu o istorie complicata. Pentru inceput, este uriasa. Este a 2-a cea mai mare tara din Europa, intrecuta doar de catre vecina sa prea agresiva, avand o populatie de 44.5 milioane de oameni. Vecinii includ fostul Soviet, Belarus, Moldova si Rusia in Nord, in sud si est au Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia, toti membrii ai Uniunii Europene la vest.
Ucraina pe care o stim in ziua de azi a fost independenta de stapaniera sovietica inca din 1991, cand si-a declarat independenta prin intermediul unui referendum. Inainte de asta, Republica Socialista Sovietica Ucraineana a fost un stat socialist soviet independent pentru 50 de ani de la cel de-al 2-lea razboi mondial.
Care este povestea Crimeei?
Cand vorbim de Crimea de multe ori ne referim la o regiune a Ucrainei semi autonoma. Asta inseamna ca este considerata o parte teritoriala a Ucrainei, poate sa se conduca singura, alegandu-si proprii reprezentanti in parlamenti si prim ministrul.
Aici, lucrurile devin complicate. Uitandu-ne la vizita militara recenta a Rusiei, parlamentul din Crimea a desemnat un nou lider, Sergei Aksenov, ce tinde spre Est, inspre Moscova. S-a declarat comandantul tuturor fortelor armate si politiei, in timp ce a apelat la presedintele Rusiei pentru ajutor.
Majoritatea populatiei din peninsula au inclinatii Rusesti, cu o populatie in proportie de 60% locuind acolo, si majoritatea vorbind rusa. Ucrainenii sunt 25% si o mica populatie etnica care se indreapta spre Uniunea Europeana sunt 12%. Acestia sunt numiti Tatari, si au fost persecutati sistematic de Joseph Stalin cand au fost deportati cu forta pentru cativa oameni care sprijineau nazistii.
Regiunea a avut o istorie complicata cu o rasturnare de evenimente si diferiti ocupanti. A fost, demult, sub dominatia Armatei Albe anti-bolsevic, Germaniei Naziste si Uniunii Sovietice. In 1954, a fost transferata de la Uniunea Sovietica in SSR-ul Ucrainean de Nikita Khrushchev ca un gest simbolic.