Cum sa memorezi rapid
De la nastere si pana murim suntem intr-un continuu proces de invatare. Memoria este responsabila pentru stocarea a tot ceea ce invatam si ne creste astfel numarul de cunostinte. Cat reusim insa sa memoram? Cate din informatiile preluate le retinem? Memoria umana este ca o biblioteca de informatii. Stocheaza insa tot ceea ce ii oferim? Se spune ca toate informatiile cu care ne intalnim sunt stocate intr-o „banca de memorie”, mai exact in mintea subconstinenta. Totusi de multe ori ni se intampla sa nu ne putem aminti ceea ce stiam, ce invatasem o data, in timp ce altii reusesc sa memoreze foarte usor si sa redea acele cunostinte memorate cu aceeasi usurinta. Cateva idei si sfaturi pentru a putea imbunatati memoria si capacitatea de memorare rapida sunt enumerate in continuare.
Exerseaza-ti creierul! Petrece o ora zilnic rezolvand puzzle-uri, cuvinte incrucisate, sudoku, acestea pot ajuta si pot fi exercitii foarte benefice pentru creier. De asemenea se pot gasi jocuri de memorie si pentru stimularea creierului si pe computer, ajuta la mentinerea in stare alerta si activa a creierului, in acel moment asimilarea de informatii devine mai usoara.
Te-ai intrebat vreodata de ce iti amintesti toate regulile sportului preferat sau replici intregi din filmul tau preferat? Pentru ca a prezentat interes pentru tine si pentru ca iti plac. Interesul pentru subiectul studiat te ajuta sa il intelegi mai bine. Daca studiezi pentru o materie de care esti interesat si esti curios sa afli lucruri noi despre acel subiect, memorarea notiunilor de baza si a tuturor cunostintelor despre aceasta va fi mult facilitata.
Pentru a putea memora mai bine informatiile trebuie sa fii concentrat pe ceea ce incerci sa memorezi, sa fii atent si sa intelegi. A memora pur si simplu, fara a intelege, nu iti va fi de mare ajutor. Daca discuti despre ceea ce ai incercat sa memorezi, incerci sa dezbati subiectul in conversatii, informatiile asimilate vor fi corelate cu discutiile si vor fi tinute minte mult mai usor.
Repetitia, organizarea informatiilor, stilul propriu al fiecaruia sunt alti factori care influenteaza capacitatea de memorare a unei persoane. Nu trebuie sa imiti stilul altcuiva, poate tie nu ti se potriveste. Trebuie sa gasesti metoda cea mai eficienta pentru tine, care vei vedea ca va da rezultate foarte bune daca o mentii si exersezi in continuu pentru a avea o memorie mai buna.