dureri de spate

Un trai sanatos pentru utilizatorii computerelor

In fiecare zi sunt mediatizate riscurile si pericolele utilizarea unui computer. Fie ca apar in ziare, televiziune sau internet, toate implica securitatea, hackerii, spammerii, si suntem sfatuiti sa instalam cele mai bune sisteme de securitate, firewall-uri, antivirusi si multe altele pentru a ne proteja. Suntem insa protejati cu adevarat?

Majoritatea utilizatorilor de computere nu dau atentie detaliilor implicate de folosirea intensa a acestora, care pot cauza probleme pe termen lung. Persoanele care lucreaza zilnic cu computerele sunt mai predispuse riscurilor de a prezenta dureri de cap, de spate, de incheieturi si altele.

Problemele cauzate de petrecerea a mult timp in fata computerului nu sunt imediat sesizabile si in prima faza sunt ignorate. Cele mai comune probleme de acest fel sunt dureri de cap, de ochi, de spate, de incheieturi, oboseala musculara, oboseala generala.

Simple precautii pot fi luate pentru a lucra intr-un mediu fara riscuri pentru sanatate. In prima faza trebuie ca mediul de lucru sa fie unul ergonomic, folosind mijloace specifice pentru a spori confortul, eficienta si siguranta. Monitorul ar trebui pozitionat la nivelul ochilor, la distanta aproximativa de jumatate de metru de ochi. Lumina din camera in care se lucreaza trebuie sa fie corespunzatoare, si de asemenea luminozitatea, contrastul, pozitionarea, inaltimea si latimea imaginilor de pe ecran trebuie sa fie corecta pentru a nu afecta vederea.

Cei ce lucreaza mult cu tastatura ar trebui sa foloseasca modele care sa nu suprasolicite incheieturile, care au un suport pentru incheieturi, si sa aiba o pozitie corecta si cat mai comoda in momentul cand tasteaza. Datorita cantitatii mari de munca si a termenelor limita presante, unii utilizatori de computere continua sa lucreze in aceeasi pozitie pentru mult timp, chiar daca pozitia este uneori ciudata. Pozitia si postura este un alt aspect de care trebuie tinut cont, si trebuie evitata pastrarea aceleiasi pozitii pentru perioade prelungite.

Pauzele sunt esentiale, odata la fiecare 60 minute trebuie sa ne ridicam din scaun, sa ne plimbam, sa ne intindem muschii, pentru ca altfel putem amorti, ne pot apuca carceii sau durerile de spate, articulatii, etc.
Acestea ar fi cateva sfaturi ce trebuie urmate pentru a evita un disconfort care nu este necesar. Din pacate, nu exista un software care sa te ajute cu acestea, trebuie sa tii cont de aceste reguli si sa eviti ceea ce nu trebuie facut pentru a evita potentialele riscuri pentru sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *