cratima

Importanta cratimei?

Semnul de intrebare nu este intamplator. Devine un dubiu folosirea acestui simplu si foarte normal de utilizat semn de punctuatie. Spre exemplu cand vrei sa spui pe scurt „mama ta” poti folosi (SI ESTE NECESAR SA FOLOSESTI) cratima. Ca din motivul asta a fost data. Vei fi privit ca un adevarat exemplu pentru cei care scriu pe net „ma-ta”. De catre cunoscatori, cel putin. Cunoscatorii gramaticii. A gramaticii limbii romane pe care o folosim in scrierea si vorbirea de zi cu zi. Dezinteresul si neglijenta face din ce in ce mai multe victime. Tot mai des vezi oriunde, in comentarii, in articole postate, pareri, titluri de articole si … uf (scuzati interjectia) multe altele, greseli gramaticale grave. Folosirea gresita a cratimei este una dintre aceste greseli.

Este folosita gresit tot mai mult, incat unii, chiar stiind regulile gramaticale la perfectie, au inceput sa aiba dubii. De ce? Pentru ca vad zilnic populatia indobitocita si ignoranta care vazand prea des greselile le percepe asa cum sunt si le trece cu vederea. Forma verbului „a vedea” pentru persoana a doua plural se scrie FARA CRATIMA! Eu vad, tu vezi, ei vad, noi vedem, VOI VEDETI !!! Din exces de zel si de gramatica unii tind sa abuzeze de cratima. Exemplele pot urma, cu siguranta „(voi) incepe-ti” sau „(voi) merge-ti” v-au dat voua, agramatilor, ignorantilor si debutantilor in analfabetism care sunteti, dubii grave. Poate din greseala ati (aoleo! am intalnit-o si pe asta „a-ti facut chestia aia”) scris fara cratima, din lene, pentru ca stiati ca trebuie pusa. Undeva. Dar nu acolo unde va gandeati voi (NU gandea-ti).

Stiind notiunile elementare, te zgarie pur si simplu pe creier o astfel de exprimare. Excesul de zel poate fi daunator uneori, dar este de apreciat initiativa preluata chiar de unii artisti – voi aia care puneti cratime in plus sau uitati cu desavarsire sa le folositi, cautati!! (si NU cauta-ti) pe net un videoclip sugestiv sau mai mult decat sugestiv denumit „ma-ta are cratima”. Explica, in termeni mai mult sau mai putini apropiati voua, ignorantilor (asa pot sa va numesc in cel mai bun caz), folosirea acelei liniute in scrierea CORECTA.

Cei ce incearca sa faca aceste tipuri de corecturi sunt pusi la zid de „marea majoritate”. „Cine esti tu sa judeci cata scoala a facut unul sau altul”, sau „Ce conteaza daca scriu asa si nu cum zici tu”, sau „Dute ba incolo cu scoala ta si cu tot”. Tine intr-adevar si de scoala, dar daca ti-ai da cu adevarat interesul, ai intelege diferenta dintre „ati face … lucruri rele”(VOI) si „a-ti face… lucruri rele”(TIE).

Gaseste-ti corectitudinea! Daca ai abordat o fata cu replica „Ce faci frumoas-o?” si (culmea) iti raspunde, poate insemna: ori e in aceeasi stare de ignoranta ca si tine, ori refuza sa perceapa ce ai scris. Ca daca ar fi in cunostinta de cauza nu ti-ar mai raspunde deloc, sau ti-ar da cu flit in secunda doi. Asta ar face o persoana normala.

Asa ca, nu fi AGRAMAT sau AGRAMATA! Foloseste-o cum trebuie (cratima)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *