addiction

Semne ca devii dependent de smartphone

Dependenta de smartphone este un lucru obisnuit printre adolescenti si tineri. Acestia folosesc in continuu telefonul pentru a-si verifica e-mail-ul, notificarile, postarile de pe retelele sociale si acest lucru poate fi mai stresant decat este considerat.

Cat timp a trecut de cand nu ti-ai verificat telefonul? Esti nelinistit sau ai o senzatie ciudata in palma cand nu il folosesti? Iei telefonul cu tine peste tot, inclusiv in baie? Verifici ecranul in continuu, la fiecare cinci secunde, chiar daca esti intr-o conversatie, la o iesire cu familia, la supermarket sau in pat? Verifici notificarile si raspunzi la fiecare dintre ele? Refuzi sa inchizi telefonul sau sa il lasi deoparte, la incarcat, mai mult de o data pe zi?

A aparut un nou tip de fobie, se numeste „nomofobie” – frica de a ramane fara telefon mobil. Daca raspunsul la intrebarile de mai sus este afirmativ, e posibil sa suferi de acest tip de dependenta, dependenta de smartphone.
Daca ai un smartphone esti tot timpul „conectat la retea” si totul pare mai comod. Insa daca ai ajuns in punctul in care aceasta tehnologie iti guverneaza viata, lucrurile devin problematice. Pentru unii smartphoneul parca e parte din ei. Il verifica atunci cand se trezesc, cand merg la culcare, in concediu, in weekend-uri, verifica noutatile, mediul social, e-mail-urile, activitatea prietenilor si daca nu pot sa faca toate aceste lucruri apare stresul si anxietatea.

Printre semnele ca devii sau esti dependent deja de smartphone se numara nevoia de a-l avea cu tine peste tot, te trec toate transpiratiile si devii foarte ingrijorat daca iti dai seama ca nu ai telefonul, ca l-ai uitat undeva sau ca pur si simplu nu il ai la tine. Apelurile nepreluate sunt o alta problema. Fie ca esti in baie, la o intalnire romantica, intr-o sedinta, tot timpul iti vine sa raspunzi la apeluri sau la mesaje, aceasta nevoie impulsiva putand sa iti afecteze relatiile de munca sau chiar cele cu familia si prietenii. In alte cazuri persoanele carora nu le mai suna telefonul, nu primesc pentru un timp nici o notificare sau o noutate, devin stresate, chiar depresive.

Daca esti dependent ti se va parea in continuu ca simti telefonul vibrand sau sunand. Un alt fapt deranjant pe care il poti observa zilnic sunt oamenii care stau impreuna la o masa, toti cu telefoanele in mana. Uneori chiar si vorbesc intre ei prin mesaje, in loc sa discute pur si simplu.

Poti lupta cu aceasta dependenta constientinzand-o (asta ar fi partea cea mai dificila), incepi apoi cu pasi mici, lasi telefonul deoparte din ce in ce mai mult, eventual chiar il inchizi, in loc sa dai mesaje e de preferat sa vorbesti mai mult, poti sa il tii pe silentios cand iesi cu prietenii in oras sau esti intr-o sedinta, iar daca stai de vorba cu o persoana, discuti cu ea si ignori telefonul. Chiar daca pare dificil, nu e imposibil, si te va ajuta sa iti imbunatatesti relatiile cu cei din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *