Diavolul in Biblie
Potrivit textelor crestine, Satana era unul dintre primii ingeri si initial unul dintre preferatii lui Dumnezeu, pana cand s-a rebelit si a fost aruncat pe Pamant, unde a devenit nu doar Printul Intunericului si antagonistul principal al omenirii, dar si yin pentru yang-ul Lui Dumnezeu si tipul pe care toata lumea da vina cand ceva este in neregula. Nu e nevoie sa ai cunostinte religioase pentru a fi auzit de razboiul dintre diavol si Dumnezeu, asa ca presupunem ca acesta are un rol important in Biblie.
Pai … da si nu. Precum statusul de pe Facebook, relatia dintre Dumnezeu si diavol este complicata. Pe langa faptul ca fizicul diavolului (coarne, piele rosie, trident) este doar un produs al culturii pop, intrarile din Biblie care ne fac sa ne gandim la Satana se refera, probabil, la entitati complet diferite.
De exemplu, sarpele din Gradina Edenului care a convins-o pe Eva sa manance fructul interzis probabil ca era chiar un sarpe (vorbitor), nu un diavol care isi schimba forma, ca dovada fiind faptul ca Dumnezeu l-a blestemat sa se tarasca pe burta toata viata. Asta nu era Diavolul, ci doar un sarpe nesimtit. Tot in Vechiul Testament, cuvantul „Satan” este folosit doar cu sens de „adversar” – dupa cum „anticrist” e folosit ca referire la oricine e impotriva lui Hristos.
Cel mai ciudat e ca printre putinele dati in care Diavolul apare in Biblie cu un rol vorbit, e un fel de consultant al lui Dumnezeu pentru relatiile cu publicul (oamenii). In povestea lui Iov, Satana este unul dintre ingerii care participa la judecata lui Dumnezeu din Rai. Iov este omul favorit al Lui Dumnezeu, datorita dreptatii sale, insa Diavolul sugereaza ca poate Iov nu ar mai fi atat de drept daca i s-ar lua averea si familia, asa ca Dumnezeu decide ca are dreptate si actioneaza ca atare. Asa e – Dumnezeu a primit un sfat de la Diavol, a decis ca e o idee buna si trece la actiune.
Apoi, cineva face referire la Lucifer in alta povestire, acesta fiind considerat ca fiind numele adevarat al Diavolului. Se pare ca aceasta a fost o neintelegere – un regele babilonian fusese comparat cu descinderea planetei Venus pe bolta, iar translatorii de mai tarziu s-au incurcat si au considerat ca aceasta era o referire la Diavol.
Apoi, la sfarsit, personajul Satanei apare drept capitan in marea batalie impotriva lui Dumnezeu, fiind descris in Apocalipsa ca „Marele Dragon”. Dupa ce o carte intreaga fara nicio descriere fizica a Diavolului, la sfarsit, brusc, se mentioneaza in treacat ca e dragon.