chelner

Legalizam bacsisul sau nu?

Unul din cele mai controversate subiecte la ora actuala il reprezinta si legalizarea bacsisului, care provoaca din ce in ce mai multe dispute intre angajarii localurilor, cei din turism sau taximetristi. Astfel, o parte din munca lor suplimentara va fi taxata si impozitata, conform unor reglementari aduse de Ministrul Finantelor care afirma ca cei care vor fi clientii acestora vor trebui sa primeasca doua bonuri fiscale, unul pentru consumatie si unul pentru bacsis.

Cei mai multi angajati din domeniul turismului, conform acestei legi, vor trebui sa isi imparta castigurile, la fel cum o fac si alti angajati din peste 20 tari din Europa si America, pentru ca mai bine de jumatate dintre acestia au salarii foarte mici, iar impozitarea ciubucului va fi o lovitura sub centura.

Pentru noi, ceilalti, care suntem posibili clienti este un element foarte bun, deoarece este la alegerea noastra daca dorim sau nu sa lasam ciubuc chelnerilor sau taximetristilor, pentru ca acestia odata angajati au parte de un salariu, care sa le asigure recompensa eforturilor depuse.

Legalizam bacsisul sau nu?

Aceeasi lege care deja a fost votata spune ca cei care lucreaza in aceste domenii vor trebui sa declare sumele de bani cu care intra in unitate si sa inregistreze intr-un carnet care a fost ciubucul zilnic. Astfel, daca tu, ca angajat in cadrul unui restaurant sau al unui depozit comercial, unde ciubucul iti asigura pana acum masa zilnica, de acum iti vei face mai multe griji daca vei avea ce manca intr-o zi, intrucat tot ceea ce ai suplimentar va fi impozitat cu 16 %.

Se pare ca aceasta lege este menita sa rareasca evaziunea fiscala care se practica in aceste domenii, astfel incat anual statul ar putea sa castige peste 70 milioane de euro pe an. Mai mult decat atat, in timpul unui control fiscal, chelnerii vor fi obligati de lege sa prezinte angajatilor statului suma de bani pe care o au la ei in momentul respectiv, care se va compara cu totalul notelor de plata incasate, astfel incat neregulile iesite la suprafata vor face ca patronul restaurantului sa primeasca o amenda pe loc de pana la 1.500 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *