Declansatori ai migrenelor
Migrenele sunt afectiuni neurologice caracterizate de cateva simptome usor de recunoscut, manifestandu-se de obicei prin dureri acute de cap insotite de greata si uneori sensibilitate la sunete si lumina. Aceste dureri de cap pot dura de la 4 pana la 72 ore si sunt simtite adesea doar intr-o jumatate a capului.
Identificarea factorilor declansatori este un important mecanism de aparare pentru a reduce aparitia lor, intrucat exista putine date despre cauzele lor reale, implicit optiuni putine de tratament. Combinatia factorilor declansatori trebuie neaparat identificata pentru evitarea unui atac. Pe langa diversele alimente ce pot reprezenta declansatori exista si un numar de factori externi ce pot aduce un atac:
- schimbarile vremii, in special modificarile presiunii atmosferice sau schimbari bruste in temperatura si umiditate
- schimbarile in rutina zilnica, privarea de somn, saritul peste unele mese etc.
- supraoboseala fizica, stres, rani, lovituri sau boli
- dezechilibre hormonale
- stres asupra ochilor, lumini puternice sau fluorescente
- poluare, parfumuri, arome, fum, mirosuri ale chimicalelor etc.
Important de inteles este ca factorii declansatori difera de la o persoana la alta, iar daca unii sunt comuni, fiecare isi face propria lista a acestora. Alaturi de acesti factori externi, dupa cum am spus, exista si alimente ce pot provoca migrenele. Consumul acestor alimente poate sa isi faca efectul chiar si dupa 48 de ore de la consum, asa ca este recomandat sa va cunoasteti obiceiurile alimentare, pentru a vedea ce va afecteaza. Cateva din aceste alimente sunt enumerate in ceea ce urmeaza.
- unele legume precum fasole, muraturi, ardei iuti sau masline
- mancaruri din soia
- sulfiti din vinul rosu si majoritatea bauturilor alcoolice
- mancarea procesata de genul supelor la plic, supelor instant etc
- cofeina sau lipsa ei
- inlocuitorii de zahar
- unele fructe precum avocado, citrice, banane si pere
Cand faceti aceasta lista tineti cont de faptul ca factorii declansatori nu sunt unici, fiecare individ trebuie sa identifice ceea ce ii dauneaza si sa elimine treptat sursele migrenelor. Chiar daca exista medicamente ce pot contracara simptomele, de preferat este sa se evite aparitia lor. In esenta trebuie formata o rutina zilnica, trebuiesc evitate excesele si schimbarile prea bruste in stilul de viata.