Cum functioneaza tehnologia rfid
Odata cu productia in masa de bunuri in industriile moderne si deschiderea de lanturi de magazine de desfacere in toata lumea, managementul logistic a devenit considerabil mai dificil, simtindu-se nevia unui mecanism automat de etichetare, care sa simplifice inventarierea. Tehnologia codurilor de bare a satisfacut aceasta nevoie, insa este rapid inlocuta de rfid (identificare prin frecventa radio), care realizeaza exact acelasi rol, dar mult mai rapid.
Este o implementare a comunicarii wireless, cu aplicabilitate pe o scara larga, ce a fost rapid adoptata ca un inlocuitor eficient al tehnologiei codurilor de bare in intreaga lume. Cu totii am vazut tehnologia rfid in actiune, in magazine de desfacere, in care eticheteaza aproape fiecare produs.
Gasindu-si radacinile in tehnicile de spionaj dezvoltate pe parcursul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, tehnologia rfid a cunoscut o continua evolutie pe parcursul acestor decenii. Informatii despre orice produs etichetat rfid pot fi inregistrate si stocate intr-o baza de date, prin simpla scanare a produsului respectiv cu un cititor. Cat timp produsul se afla in lungimea de unda a cititorului, informatia codata de pe eticheta poate fi foarte usor citita.
Cum functioneaza efectiv?
Fiecare eticheta inclusa intr-un produs contine un circuit integrat cu cip, ce are memorie ce este folosita pentru stocarea informatiilor despre produs; alaturi este si un mecanism transmitator, ce emite informatia printr-o unda radio dupa ce o decodifica.
O eticheta rfid poate fi activa sau pasiva. Cand este alimentata de o baterie pentru transmiterea datelor, este cunoscuta sub numele de eticheta activa. Cele pasive nu au energie proprie, ci imprumuta energie de la antena scannerului cititorului rfid pentru a transmite datele.
Efectiv, procesul se desfasoara in trei pasi: antena rfid transmite semnalul de scanare, eticheta rfid transmite apoi semnalul, pentru ca in cele din urma semnalul sa fie receptionat, decodat si stocat. Aplicabilitatea acestei tehnologii se intinde pe diverse domenii. Daca initial a fost folosita pentru urmarirea diverselor populatii de animale salbatice, acum este folosita si pentru etichetarea produselor, pentru corporatii si segmente industriale unde accesul se realizeaza pe baza cartelelor si cardurilor, chiar si pentru oameni au fost folosite, implantate pentru a putea oferi acces rapid la istoricul medical.