seminte de mar

Sunt semintele de mar periculoase?

Din punct de vedere al sanatatii, a manca un mar pe zi poate fi foarte benefic. Trebuie insa consumate si semintele? Miezul marului le adaposteste, adesea preferam sa il evitam, exista insa persoane care le consuma presupunand orbeste ca sunt sanatoase.

Sunt semintele de mar otravitoare? Se pare ca da, pentru simplul fapt ca au in continut amygdalina, un compus natural ce se pare ca este daunator pentru oameni. Este de fapt un compus de cianura ce poate fi chiar letal; aceasta din cauza faptului ca reactioneaza cu o enzima in organism si formeaza cianura hidrogenata, care este foarte toxica. Expunerea la cianura hidrogenata (HCN) a fost pusa in legatura cu asfixierea si moartea. Cianura hidrogenata cauzeaza otravirea sistematica, ce duce adesea la probleme grave respiratorii si cardiovasculare. Durerile de cap, greata si letargia sunt unele din cele mai comune efecte secundare ale expunerii la HCN.

Unii ar putea crede ca o persoana poate muri dupa ce a consumat un mar cu tot cu seminte. Acestea din urma contin insa toxinele intr-o concentratie foarte redusa. Chiar si daca sunt consumate 12 mere cu tot cu seminte, cantitatea de toxina ingerata este mult prea redusa pentru a provoca efecte adverse in organism. Pentru a fi fatala, este necesara o doza de aproximativ 50 mg, echivalentul a 85 g sau mai exact o jumatate de cana de seminte de mere. Pentru a obtine aceasta cantitate ar trebui sa mancam peste o suta de mere in doar cateva ore.

Modul cum sunt mancate determina de asemenea cat de periculoase sunt. S-a observat ca invelisul exterior foarte dur nu este dizolvat de sucurile gastrice, asadar daca sunt inghitite fara a fi mestecate, semintele de mar nu reprezinta absolut nici un pericol.

Desi daca mananci cateva seminte nu este nici un motiv de ingrijorare, pentru siguranta trebuiesc evitate. Spre deosebire de mere, ele nu ofera fibre si nu contin vitamine si minerale sanatoase, asadar nu exista nici un motiv pentru a consuma aceste seminte care pe deasupra contin si un compus de cianura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *