Ce trebuie sa stiii despre reductoarele electrice – lucruri pe intelesul tuturor

Pentru a intelege la ce sunt utile reductoarele electrice, trebuie sa stii ce inseamna in primul rand acest termen. Reductoarele, denumite si echipamente mecanice speciale, sunt construite pentru a reduce turatiile motoarelor electrice atunci cand este nevoie.

Se stie ca un motor electric poate avea un numar de rotatii pe minut (rpm) incepand de la 750 si putand sa ajunga pana la 1000 de rotatii pe minut, 1500 rpm, sau chiar 3000 rpm. Ce fac reductoarele? In momentul in care numarul turatiilor este peste medie pentru o numita aplicatie, reductoarele intervin si aduc turatiile la un numar optim de rotatii pe minut.

Cele doua componente de baza ale reductoarelor

  • Elementul de conducere: surub
  • Elementul condus: angrenaj elicoidal

Surubul, elementul de conducere, este cunoscut si sub denumirea de melc. Angrenajul elicodal, elementul antrenat, se mai numeste si angrenaj cu melc sau roata vierme.

Principiul de functionare al reductoarelor

Intr-un reductor, puterea se transmite mereu de la vierme catre roata vierme – deplasarea puterii nu se poate realiza si invers, de la roata vierme la vierme. Acest fenomen care nu permite transmiterea puterii si viceversa se numeste auto-blocare – extrem de util in multe aplicatii.

Ce rol au componentele principale? Suburul, viermele, se va roti continuu si va conduce roata melcata in directia potrivita. Elementul antrenat, melcul si angrenajul cu melc, formeaza o pereche mai mica deoarece contactul dintre ele se realizeaza prin alunecare.

Viteza de realizare a operatiunilor a celor doua elemente principale este determinata de numarul de dinti de pe angrejanul cu melc si numarul de straturi de pe vierme – odata cu cresterea raportului de viteza scade si transmisia de putere.

Aplicatii ale reductoarelor

Reductoarele electrice sunt folosite cu preponderenta in aplicatiile in care sunt necesare actionari cu turatii mici. Pentru a intelege la ce ma refer exact iti voi da cateva exemple: masini de indoit tevi, spalatorii auto, lifturi, scari rulante, ventilatoare, fabrici unde se doreste transportul produselor de la un punct de prelucrare la altul, etc.

Masinile de ridicat, mecanismele pentru controlul portilor au si ele nevoie de reductoare electrice pentru a functiona optim.

Caracteristicile reductoarelor electrice:

Daca ai nevoie de astfel de reductoare pentru motoarele tale, le poti achizitiona de pe Bmes.ro. Ele vin insotite de certificarea calitatii si la pachet cu o multime de avantaje:

  • Puteri intre 0.09 – 7.5 kW
  • Cuplurile nominale sunt cuprinse intre 26 – 640 Nm
  • Carcasa din aliaj de aluminiu care nu permite ruginirea si are o greutate redusa
  • Se pot monta la instalatii universale
  • Nu produc zgomot pe toata perioada functionarii si dau randament optim in acelasi timp

Cum le alegi? Daca cunosti puterea motorului si turatia de iesire a acestuia, reductorul trebuie ales astfel incat puterea motorului sa fie mai mare sau cel putin egala cu puterea instalatiei. Totodata, nu uita nici de factorul de serviciu al reductorului – mereu trebuie sa fie mai mare decat cel al instalatiei.

Pentru si mai multe detalii, poti accesa bmes.ro. In cazul in care crezi ca te pierzi in detalii si nu faci alegerea corecta, ia legatura cu expertii Bmes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *