Relatiile toxice – cand trebuie sa mergi la psiholog?

Relatiile sunt importante in viata fiecaruia. Din dorinta de a ne simti iubiti si apreciati investim energie, timp si sentimente. Relatiile de cuplu reprezinta de multe ori o investitie de sentimente care se traduce printr-o stare psihica buna, ceea ce influenteaza semnificativ calitatea vietii.

Este de la sine inteles ca relatiile de cuplu, in realitate nu sunt ca cele pe care le vezi in filmele romantice. Acestea inseamna iubire, conflicte, apropiere, detasare pentru ca intr-un final sa se instaleze un echilibru intre sentimente. Suntem dispusi sa facem o serie de compromisuri pentru ca o relatie sa dureze. Aceste aspecte sunt absolut normale si se intalnesc in viata reala la ordinea zilei.

Totul ia o intosatura negativa atunci cand doar o persoana din cuplu se lupta pentru relatie si accepta sa se instraineze de propriile principii, doar pentru ca partenerul sa fie multumit. Asa iau nastere acele relatii toxice care fac mai mult rau decat bine. Acolo nu mai exista munca de echipa, ci doar neliniste, frica ce pot degenera in afectiuni psihice de durata.

Cand este afectat psihicul este recomandat sa fie eliminata sursa principala de stres. In acest caz este vorba despre o despartire. Cu siguranta ca este dificil, dar si mai dificil este sa traiesti zilnic cu aceste stari conflictuale.

Primul pas si cel mai greu de altfel este sa recunosti ca exista o problema si sa accepti realitatea ca atare. Un psiholog de specialitate te poate ghida printre valtoarea emotionala in care te regasesti. Un punct reper care prezinta inters pentru o vasta categorie de public este Centrul Psihologic PsihArt.

Cum stii ca te afli intr-o relatie toxica?

Relatiile dintre oameni implica multe provocari. Fiecare vine cu propriile dorinte si obisnuinte. Este de preferat sa se adopte anumite compromisuri care sa vina din ambele tabere si astfel sa se creeze acel armistitiu. Mai mult decat atat, in fiecare relatie de cuplu inevitabil se vor ivi neintelegeri si vor exista suisuri si coborasuri. O relatie toxica insa este aceea care iti rapeste in totalitate bucuria de a trai.

Este recomandat sa apelezi la serviile unui psiholog specializat. O atentie deosebita asupra detaliilor si profesionalism le regasesti la Centrul Psihologic PsihArt. Cand constati ca oboseala psihica te copleseste si simti mereu tristete, nemultumire, furie sau frica, specialistii recomanda sesiunile de psihoterapie.

Trebuie sa iti analizezi cu atentie relatia de cuplu in care te afli. Un partener toxic isi va dori intotdeauna sa detina controlul absolut. Manipularea psihica este arma principala si mizeaza pe faptul ca tu te lupti pentru relatie si esti dispus/a sa renunti la orice. Scopul principal al unei persoane toxice este de a mentine partenerul supus, iar acest lucru il realizeaza prin critici nefondate, violenta fizica sau psihica si chiar insulte adresate in mod frecvent.

Faptul ca investesti mai multe resurse si energie intr-o relatie toxica iti ingreuneaza si mai mult deciziile. Cu toate acestea, trebuie sa te detasezi si sa accepti realitatea. Emotiile negative, climatul tensionat, conflictele si jocurile psihologice provoaca in timp nesiguranta, lipsa increderii in fortele proprii, atacuri de panica si depresie. Cand apar semnale de alarma precum lipsa dorintei de a mai trai sau atacuri de panica este necesar sa apelezi la ajutor de specialitate.

Desigur poti sa te minti ca va fi mai bine, dar adevarul este ca daca era sa functioneze relatia totul era in regula de la inceput. Nu poti sa schimbi o persoana. Singura modalitate sa iesi din acest impas este sa faci tu ceva. Cand vine vorba despre relatii, acestea trebuie sa iti intregeasca fericirea per total si nu sa te imbolnaveasca.

Un prim pas este sa recunosti situatia in mod obiectiv si sa te orientezi spre un centru psihologic specializat. Serviciile oferite de psihologii de la Centrul Psihologic PsihArt reprezinta o optiune practica si la indemana pentru a te redescoperi si a te bucura din nou de placerile vietii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.