Ce trebuie sa stii despre erbicidele folosite pentru culturile de porumb
Utilizarea erbicidelor se face in agricultura pentru a combate buruienile. Pentru a tine sub control cresterea buruienilor si pentru a distruge plantele nedorite este de preferat sa folositi erbicide.
Acestea se gasesc pe piata si sunt de 2 categorii. Clasificarea acestora se face in functie de selectivitate. Astfel sunt:
- Erbicide selective;
- Eribicide neselective;
Ce sunt erbicidele selective?
Acest tip ofera protectie plantei chiar de la baza acesteia si combate dezvoltarea buruienilor.
La randul lor, erbicidele selective se impart in alte doua subcategorii; de tip preemergent si de tip postemergent.
Cele de tip preemergent sunt folosite inainte de procesul de semanare sau cel de rasarire. Astfel dupa ce au trecut doua sau trei zile de la procesul de semanare se face o usoara incorporare in sol.
Cealalta subcategorie este tipul post emergent – sunt ultilizate atunci cand atat buruienile, cat si planta au iesit, mai bine precizat, in perioada vegetatiei.
Ce sunt erbicidele neselective?
Sau asa numite – erbicide totale, actioneaza pe o suprafata mare de teren, combate orice tip de buruieni. Acest tip de produse sunt folosite numai pe livezi, plantatii de vie sau terasanate de cale ferata. Pentru a putea ajunge la radacina buruienii si sa actioneze eficient, planta trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 10 centimetri. Unde cantitatea de buruieni este foarte mare, erbicidarile se fac si de doua sau trei ori pe an daca este necesar.
Iata cateva sfaturi pentru folosirea de erbicid porumb oferit de Fitoconsult
- Folosirea erbicidelor de tip post emergent, dar pentru o actionare mai eficienta este potrivita si in combinarea de erbicide in functie de substantele active pe care le contin pentru a avea efect asupra culturii de porumb. In functie de producator, poti afla mai multe detalii despre aplicare.
- Trebuie luat in vedere stadiul de dezvoltare al plantelor de porumb, pentru a putea fi prevenite eventuale daune ce pot aparea in timpul tratarii. Acestia pot fi anumiti factori externi, dozarea incorecta a erbicidelor sau chiar aplicarea incorecta in functie de timp.
- Simptomele ce pot afecta planta de porumb sunt:
- Locuri lipsite de boabe pe siluetele porumbului;
- Diferite tipuri de malformatii;
- Frunzele capata o culoare galbena;
- Se poate ajunge chiar si la ruperea tulpinii de porumb de la baza acesteia;
- La aplicarea erbicidelor de porumb, trebuie acordata atentie asupra instructiunilor de folosire, trebuie luate toate masurile de precautie inainte de aplicare.
- Anumiti factori care pot impiedica principiul activ al erbicidelor sunt:
- Ploaia – a se evita a se face aplicarea inainte de astfel de conditii meteorologice;
- Roua – alt factor la fel de ingrijorator;
- Nu aplicati erbicide cu regulatori de crestere atunci cand temperaturile peste noapte scad mai putin de 7 grade. Este interzisa combinarea acestor erbicide cu cele care contin cloracetamida.
- Biosinteza enzimei acetolactasintazei poate sa fie blocata daca aplicarea erbicidelor cu inhibatori ALS se face cand porumbul e ajuns deja in faza 6 de dezvoltare.
Pentru mai multe informatii nu ezita sa accesezi adresa: www.fitoconsult.ro, tot acolo vei gasi o gama variata de erbicide porumb oferite de Fitoconsult.