Arta negocierii salariului
Multi dintre candidati nu se simt in largul lor cand vine in discutie salariul in timpul interviului, si ajung sa accepte prima oferta pe care o primesc. Negocierea este insa cu siguranta o buna optiune. Nu numai ca va rezulta intr-un salariu de pornire mai bun si mai multe beneficii, dar va putea afecta si maririle de salariu viitoare. Iata in continuare cateva sfaturi despre cum ar trebui sa negociezi in acest moment.
1. In primul rand trebuie sa iti cunosti propria valoare. Vorbeste cu prieteni si cunostinte care au joburi similare. Abordeaza agentii si persoane care lucreaza in pozitii echivalente si tine cont si de faptul ca salariile difera in functie de locatie.
2. Pe cat posibil, incearca sa faci angajatorul sa vina cu o informatie privind remuneratia. Daca indica o anumita marja posibila a salariului, ar trebui sa ceri putin mai mult.
3. In majoritatea cazurilor, angajatorul iti va cere sa iti expui pretentiile cu referire la salariu. In acest caz trebuie sa fii cat mai evaziv. Evita intrebarile despre bani sau ofera la randul tau o marja in loc de o suma exacta si ai grija sa pastrezi atitudinea care sa arate ca jobul este mai important decat banii.
Poti spune ceva de genul „Desi banii sunt un factor important, sunt foarte interesat de oportunitatea de a lucra in compania dumneavoastra, intrucat imi ofera posibilitatea de a activa intr-un domeniu de care sunt interesat si unde am si calificarile necesare”.
Cu toate acestea, poti fi nemultumit de negociere si in acest caz ar fi o buna idee sa iei in considerare si alte oferte sau sa continui cautarea. Nu face greseala de a accepta o pozitie de care nu esti multumit. De cele mai multe ori refuzul salariului oferit va determina angajatorul sa vina cu o contra-oferta, in functie de cat de bune sunt recomandarile si aptitudinile pe care le ai.
In acelasi timp tine cont si de faptul ca in economia curenta exista si o competitie acerba in toate domeniile. Companiei nu ii va fi foarte dificil sa gaseasca pe cineva care sa ocupe postul pe care l-ai refuzat. Astfel trebuie sa iti mentii asteptarile la un nivel realist.