amanare

De ce tot amanam lucrurile?

Desi amanarea trezirii de dimineata sau a unui lucru de facut pentru a doua zi, dupa o zi extenuanta, sunt lucruri normale, exista unele persoane care parca au un blestem si ajung sa amane lucrurile pe care le au de facut tot timpul. Sa vedem in continuare care ar fi principalele motive pentru aceasta amanare.

Frica este primul motiv pentru care lucrurile sunt amanate. Teama ce ne face sa amanam lucrurile vine si ea in trei forme: teama de esec ar fi prima dintre ele. Stresul si teama ce insotesc esecul adesea sunt motivul pentru care amanam tot. Solutia ar fi constientizarea faptului ca esecurile sunt o parte normala a procesului de invatare. Paradoxal, exista si teama de reusita. Aceasta evolueaza din teama de a nu fi supus prea multor asteptari. Fie ca este presiune si stres de la munca, fie ca sunt parintii care au asteptari, simpla idee de reusita vine doar cu mai multe asteptari si cu lucruri mai grele de facut. Pentru a nu te afecta, trebuie sa iti pui intrebarea „Care e cel mai rau lucru ce s-ar putea intampla?”; poate vei ajunge sa fii promovat, vei castiga mai mult, vei obtine recunoasterea pe care o meriti si nu neaparat publicitatea negativa la care te astepti.

In cele din urma mai este si teama de perfectiune. Aceasta trebuie confruntata pentru a putea fi depasita. Un alt motiv pentru care amanam lucrurile este si lenea. A fi lenes consuma foarte multa energie, ce ar putea fi in loc folosita pentru a face ceva util sau distractiv. Leacul in acest caz este mai greu de obtinut pe cat se pare. Trebuie scazut nivelul de confort, astfel daca inveti pentru un examen, ramai la o masa si un scaun, uita de pat, perne si TV. Evita si alte elemente ce te-ar putea distrage.

Pe masura ce tehnologia evolueaza, gasim din ce in ce mai multe modalitati de a „omori” timpul. Cel mai dificil este pentru copii si elevi sa fie atenti la studii cand exista internetul si jocurile multiplayer. Daca nu ai sarit direct la concluzia de aici si ai citit tot articolul, sa stii ca mai exista inca o speranta. Oricare ar fi motivul pentru care alegi sa amani ceea ce ai de facut, exista intotdeauna o cale sa te apuci si sa termini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.