lucrul in echipa

Cum sa imbunatatesti lucrul in echipa

S-a observat ca organizatiile si institutiile in care se lucreaza in echipa au rezultate mai bune decat cele ce se axeaza pe munca individuala. Desigur, depinde de la un domeniu la altul, insa in cele mai multe cazuri o echipa buna si capabila este de foarte mare ajutor.

In ziua de astazi, angajatii din fiecare organizatie trebuie sa conlucreze cu colegii pentru finalizarea diferitelor proiecte. Membrii echipei trebuie sa lucreze impreuna pentru a reusi sa atinga targetele si obiectivele stabilite. Mai multi factori contribuie la functionarea eficienta a unei echipe. Daca nu se ajunge la rezultatele asteptate, trebuie cautate cai pentru imbunatatire. Cateva idei in acest sens sunt prezentate in continuare.

  • Planificarea obiectivelor: Oameni diferiti se alatura pentru a forma o echipa, trebuind sa duca la indeplinire diverse obiective. Cand este formata echipa, acesteia i se explica despre obiectivele si planul stabilit, si durata in care va trebui finalizat proiectul. Importanta este stabilirea acestui plan si a obiectivelor pentru ca echipa sa cunoasca exact ceea ce este de facut.
  • Denumirea unui lider de echipa este si ea importanta. Acesta va avea rolul de a conduce si incuraja membrii echipei pentru ca munca depusa sa fie una de calitate. Lucrul pe care trebuie sa il inteleaga liderul este ca fiecare om are personalitatea si atitudinea sa, si va trebui sa ii tina pe toti sub control.
  • Asigurarea unui bun flux al comunicarii este absolut necesar pentru succesul echipei. Liderul este persoana care ia deciziile, insa aceasta nu inseamna ca nu va trebui sa si asculte de cei pe care ii are in subordine. Un bun lider este unul care incurajeaza membrii echipei sa participe la discutii si sa vina cu idei ce ar putea ajuta la indeplinirea mai rapida a obiectivelor.
  • Mentinerea de bune relatii intre membrii echipei este o cale de a o face sa functioneze bine. Persoane diferite, cu idei si personalitati diferite, trebuie sa lucreze impreuna, iar pentru ca proiectul si obiectivele propuse sa fie incununate de succes, trebuie sa existe intelegere si relatii cordiale intre membri.
  • Este de evitat competitia in cadrul grupului, intre membrii echipei. Este foarte importanta pentru dezvoltarea individuala, insa pe de alta parte competitia nesanatoasa intre membrii grupului poate strica tot spiritul de echipa. Fiecare persoana are punctele sale slabe si cele forte, iar competitia, in cazul in care exista, trebuie sa fie una benefica.

Toti acesti factori vor contribui la realizarea unui mediu propice, cordial intre membrii echipei, pentru a putea realiza toate obiectivele la timp si pentru ca echipa sa poata sa creasca profesional, ajutand in acelasi timp si organizatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *