thunderbolt vs usb 3.0

Thunderbolt vs. USB 3.0

Interfata USB nu mai are nevoie de nici o prezentare. De la prima aparitie a porturilor USB si conectorilor, inca din 1995, au evoluat constant. De la calculatoare la laptopuri, pana la playere DVD, sisteme audio, electronice si electrocasnice, televizoare, telefoane mobile, camere, aceasta interfata este foarte utila pentru transferat date.
Pe de alta parte, Thunderbolt are o popularitate restransa, in sectorul entuziastilor dupa marca Apple. Desi aceasta tehnologie conceputa si dezvoltata de Intel nu are o raspandire la fel de larga precum interfata USB, performantele nu sunt de neglijat.
USB 3.0, cunoscut ca si SuperSpeed USB 3.0, a crescut standardele in ceea ce priveste transferul de date, limitarile uneori impuse de lungimea cablurilor si de asemenea probleme legate de compatibilitate. Chiar si cand vine vorba de alimentare, USB 3.0 ofera o solutie de 1,5 ori mai buna fata de variantele anterioare. Thunderbolt, in esenta, combina PCI Express, un standard in ceea ce priveste conectivitatea datelor, si tehnologia DisplayPort, utilizata pentru conectarea diverselor dispozitive. Ajuta la un transfer mai bun al datelor la viteze mari intre echipamente, si poate functiona si ca o legatura ethernet (desigur, cu ajutorul unui adaptor), poate fi folosita pentru conectarea diverselor dispozitive de afisare precum monitoare de toate tipurile, chiar si cele ce functioneaza la rezolutii 4K HD.

Thunderbolt, cand vine vorba de viteza, tehnologie, design, rezultate si teste de anduranta, se dovedeste a fi net superior. Pe de alta parte, interfata USB o gasim peste tot in jurul nostru, si desi nu poate fi comparata rata de transfer a datelor intre USB 3.0 si Thunderbolt, este mult mai utilizata interfata USB intrucat accesul este mult mai facil. Imbunatatirile din punct de vedere al ratei de transfer apar pe masura ce tehnologia evolueaza, si devine din ce in ce mai usor astfel sa trimiti/primesti/transferi date si informatii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.