logopedie suceava

Terapia logopedica – in ajutorul copiilor cu autism

Unul dintre aspectele pe care le intalnim in cazul copiilor cu autism este cel legat de limbaj. Acestia fie intampina intarzieri in limbaj, fie pronunta cu dificultate anumite sunete sau cuvinte, fie nu reusesc sa lege propozitii si fraze pentru a se putea exprima. Pentru toate aceste situatii este nevoie de sedinte de logopedie.

Ce inseamna de fapt logopedia? Aceasta este o disciplina prin care limbajul este educat de catre un specialist, prin intermediul unor exercitii generale, dar si specifice.

Dar hai mai bine sa ne raportam strict la logopedia folosita drept terapie in tratarea tulburarilor cauzate de autism. Vorbeam mai sus de exercitii generale si specifice. Exercitiile generale sunt cele de care se foloseste logopedul in tratarea tuturor copiilor cu deficiente in vorbire. Si aici mentionam exercitiile de respiratie, echilibrul inspir-expir, gimnastica corporala, miogimnastica, miscarile organelor fono-articulatorii, dezvoltarea muschilor fini ai mainii si coordonarea oculo-motorie.

Copiii cu autism au nevoie de o atentie speciala si de unele exercitii specifice acestei tulburari. Fiecare copil in parte intampina alte si alte dificultati in limbaj. Asadar, in functie de acestea, fiecare caz este particular si trebuie tratat ca atare. Logopedul este cel ce stabileste un plan personalizat cu ajutorul caruia sa restaureze si sa stabilizeze limbajul fiecarui copil in parte.

Cand pot fi incepute sedintele de logopedie? Inca din momentul in care copilul incepe terapia ABA, acesta poate incepe si sedintele de logopedie. Cu cat mai curand o face, cu atat mai bine va fi. Fiecare copil in parte are ritmul sau de acomodare, de invatare si de asimilare a noilor informatii, asadar, prin rabdare si multa munca, logopedul il indruma pe acesta spre a dobandi un limbaj coerent, corect si fara lacune.

Sedintele de logopedie se fac mai mult prin intermediul jocului, aceasta fiind o metoda prin care logopedul poate capta atentia copilului. De asemenea, este extrem de importanta colaborarea intre logoped, copilul cu autism si parintii acestuia, deoarece parintii ar trebui sa continue sa exerseze si acasa exercitiile pe care copilul le face in cadrul sedintelor.

Centrul Pas cu Pas din Suceava – locul unde copiii cu autism beneficiaza de terapie logopedica

La Centrul Pas cu Pas parintii pot aduce copiii cu autism unde o echipa formata din psihologi, logopezi, psihopedagogi si kinetoterapeuti ce detin cunostintele si experienta necesara pentru a-i indruma pe copii in dezvoltarea lor armonioasa din toate punctele de vedere.

Prin intermediul diverselor terapii ce se fac in cadrul Centrului Pas cu Pas (terapia individuala ABA, terapia de grup, terapia 3CÒ, logopedie, kinetoterapie si masaj), echipa urmareste recuperarea si integrarea sociala a copiilor cu autism si alte tulburari de dezvoltare.

Mai multe informatii in legatura cu activitatea Centrului Pas cu Pas, dar si detalii despre fiecare tip de terapie in parte, cei interesati regasesc accesand site-ul oficial al centrului.

Un răspuns la „Terapia logopedica – in ajutorul copiilor cu autism”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *