suzeta

Sunt suzetele benefice pentru cei mici?

Suzetele sunt parca trimise de Dumnezeu pentru mamici, calmeaza copiii si fac adevarate minuni in aceasta privinta. Nou nascutii au un puternic reflex de a suge, de aceea sunt tot timpul cu degetele in gura sau isi sug limba. Aceasta actiune are un rol calmant pentru copil, ceea ce face ca suzetele sa fie pe lista de prioritati cand apare un copil in familie.

Pot fi confectionate din cauciuc, plastic sau silicon, cu protectie pentru a nu fi inghitite. Calmarea unui bebelus cu ajutorul suzetei este o metoda foarte eficienta din a-l opri din plans. Chiar daca acesta este un avantaj considerabil, unii parinti sunt total contra suzetelor. Bineinteles ca au si dezavantaje, sa vedem exact care sunt acestea.

Daca bebelusul a fost deja hranit, a ragait, te-ai jucat cu el, l-ai leganat si totusi continua sa planga, suzeta poate sa il calmeze. Suzetele ii fac pe bebelusi sa se simta mai bine cand sug, deoarece miscare elibereaza in corpul lor chimicale care reduc stresul, de aceea au si instinctul de a-si suge degetelele. Pot ajuta de asemenea si la distragerea atentiei copilului in momentul cand este vaccinat, i se iau analize sau i se fac alte proceduri medicale. Suzetele sunt si solutia optima pentru supt fara a fi hranit copilul. Micutii au aceasta nevoie de a suge, chiar si cand sunt obositi sau plictisiti, de aceea e recomandata o suzeta in loc sa lasi copilul sa-si suga degetele – de acest obicei va fi mult mai greu sa il dezveti decat de suzeta.

Printre dezavantajele folosirii suzetei este faptul ca interfereaza cu alaptatul. Daca un copilas este obisnuit cu suzeta inainte de a se familiariza cu alaptarea la san, poate ajunge sa respinga sanul. Desi nu este o statistica sau o cercetare facuta in acest sens, este recomandat sa se astepte o luna sau doua dupa nasterea copilului pana la folosirea suzetei, astfel micutul va invata sa se hraneasca.

Suzetele cresc riscul de infectie al urechii mediene. Studiile publicate arata ca suzetele au provocat o crestere de 40% a infectiilor la nivelul urechii, teoriile spunand ca acest fapt se poate datora diferentei de presiune dintre urechea mediana si partea superioara a gatului.

Pe termen lung, folosirea suzetei poate afecta alinierea dintilor si poate intarzia prin aceasta vorbirea.

Nu se poate trage o concluzie definitiva daca suzetele sunt bune sau nu pentru copii. Desigur, ca orice alt lucru folosit in exces, poate avea si dezavantaje, insa daca parintii au grija sa dezvete copilul la timp de suzeta si sa o foloseasca doar atunci cand copilul trebuie sa fie calmat, nu va prezenta nici o complicatie sau vreun neajuns ulterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.