O plimbare prin Copou

Parcul Copou este cel mai vechi parc din orasul Iasi, fiind amplasat pe dealul Copoului. In secolul al XVIII-lea a fost ridicat de catre domnul fanariot Matei Ghica un foisor, servind drept loc de odihna si recreere, hotararea de a infiinta o gradina publica in care sa aiba acces toti locuitorii orasului fiind luata de domnitorul Mihail Sturdza in 1834. Parcul avea sa se extinda in 1849 si 1852 prin cumpararea terenurilor invecinate, iar in anul 1980 a fost luminat cu felinare.

ParculCopouAcesta a fost infiintat in prima parte a secolului XIX, aici fiind amplasat cel mai vechi monument din Romania: „Obeliscul cu lei” (numit initial „Monumentul Legilor Constitutionale”), care a fost ridicat in cinstea generalului rus Pavel Kiseleff, dupa planurile alcatuite de catre Gheorghe Asachi. Coloana de piatra, inalta de 15 metri, este sustinuta de patru lei, simbol al celor patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane.

In parc se afla si „Teiul lui Eminescu”, cel mai vechi copac din parc, avand o varsta de aproximativ 500 de ani. Aici, marele poet isi petrecea timpul liber, fiind adesea vazut cu iubita sa, poeta Veronica Micle, sau bunul sau prieten, scriitorul Ion Creanga. Alaturi de tei a fost ridicat un bust ce il reprezinta pe Eminescu, iar mai tarziu a fost ridicata Aleea „Junimea”, cu busturile din bronz ale membrilor sai.

In iunie 1984 s-a deschis o expozitie de carte, fotografii si documente dedicate poetului, langa Teiul lui Eminescu, fiind un omagiu adus acestuia; planurile pentru un muzeu au fost intocmite de catre arhitectul Virgiliu Onofrei, fiind inaugurat oficial in 1989, anul in care s-a celebrat centenarul mortii poetului.

In Copou are loc anual si un targ national de ceramica, ce aduna mesteri olari din toata tara, pe langa alte activitati ce au loc de-a lungul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.