thor

Legende despre Thor, zeul nordic al fulgerului

Conform mitologiei nordice, Thor guverna aerul, fulgerul, trasnetul, vantul si ploile. Circula prin ceruri in timpul furtunilor in carul sau de lupta. Renumitul sau ciocan – Mjolnir – il ajuta sa arunce fulgere impotriva inamicilor, Mjolnirul intorcandu-se la zeu dupa ce isi lovea tinta.

Ca si in cazul altor zei, Thor are o serie de legende si povesti asociate. Printre acestea se numara si cea in care Thrym ii fura Mjolnirul. Thrym, zeul poporului thurse – o rasa de giganti – a furat renumitul ciocan al lui Thor. Cand acesta a aflat ca ciocanul lipseste, a apelat la ajutorul lui Loki, un urias ce devenise frate de sange cu Odin. Loki a vorbit cu Thrym, acesta a recunoscut ca a furat ciocanul si ca il va returna doar daca Freyja, zeita dragostei si frumusetii, se va casatori cu el. La auzul acestei cereri Freyja s-a infuriat, insa ceilalti zei au propus ca Thor sa mearga sa se intalneasca cu Thrym deghizat in Freyja. Ajuns in regatul Thurse, imediat ce Thrym a returnat ciocanul, Thor l-a ucis pe rege si intreaga rasa de uriasi.

Conform altei legende, Thor a calatorit catre Utgard, taram locuit de uriasi. Acestia l-au supus la cateva teste. I-au cerut sa bea dintr-un corn si desi Thor era renumit pentru faptul ca bea si mananca mult, nu a putut bea intreaga bautura din acel corn. Apoi i-a fost cerut sa ridice o pisica de jos si a esuat din nou. I-a fost cerut sa lupte apoi cu o batrana si a esuat si aici. Rusinat, Thor a aflat apoi adevarul. Toate erau niste iluzii: cornul din care bea era conectat la oceane si mari, al caror nivel l-a scazut cand a baut. Pisica era sarpele Midgard – cel care inconjoara pamantul, iar femeia in varsta era personificarea batranetii. Enervat de esec si de iluzii, Thor a vrut sa il termine pe Utgardhaloki – conducatorul tinutului care i-a spus adevarul – insa inainte de asta acesta s-a facut nevazut.

Acestea legende sunt completate si de altele. Triburile nordice il considerau pe Thor a fi protectorul zeilor dar si al intregii omeniri. Cu tot temperamentul sau impulsiv, era primul zeu la care se rugau nordicii pentru protectie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *