lumanari

Influenteaza culoarea cat de repede arde o lumanare?

Se crede ca lumanarile realizate cu ingrediente naturale tind sa arda mai repede decat cele ce au adaugate diferite alte substante, pur si simplu datorita faptului ca nu exista acei aditivi care sa intarzie arderea.

Lumanarile se consuma treptat datorita faptului ca trebuie ca ceara sa se topeasca complet inainte ca fitilul sa fie consumat de flacara. Cu toate acestea perioada in care arde o lumanare este influentata si de culori, de dimensiune, forma si de tipul de ceara din care sunt confectionate. Exista un mit conform caruia lumanarile naturale se consuma mai repede decat cele colorate si cu aditivi.

Toate ingredientele utilizate pentru fabricarea lumanarilor influenteaza rapidicatea cu care se consuma. Este natural sa ne intrebam de ce lumanarile simple se consuma mai repede decat cele colorate. Un motiv ar putea fi cel ca lumanarile colorate si cu aditivi adaugati pot sa arda mai greu tocmai din cauza acestor compusi ce le modifica.

S-a experimentat destul de mult asupra acestei teorii si s-a descoperit ca o anumita culoare a lumanarii nu are o influenta asupra a cat de repede arde, sau o foarte mica influenta. In putine cazuri, aditivii si colorantii au marit rata in care lumanarile au ars.

Fitilul este motivul principal pentru care o lumanare arde mai repede sau mai incet. Lumanarile cu fitil mai gros ar de obicei mai repede decat cele cu fitil mai subtire. De asemenea materialul din care este confectionat fitilul are o influenta asupra duratei pe care poate sa arda lumanarea.

Ceara folosita si aditivii adaugati pentru intarirea sau pentru aromarea lumanarilor pot de asemenea sa influenteze durata de ardere. Astfel lumanarile din ceara cu intaritori vor dura mai mult, iar cele aromate tind sa arda mult mai repede.

Cu cat sunt lumanarile mai uscate, cu atat tind sa arda si mai repede. Astfel de experimente pot fi facute de oricine, insa se pare ca doar culoarea lumanarii nu are o influenta prea mare asupra timpului de ardere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *