In cultul crestin, preotii sunt inmormantati cu vesmintele in care au slujit

Cand ne gandim la moarte, ne trec prin minte poate cele mai dureroase sentimente, pentru ca evident vorbim despre sfarsitul vietii. Ei bine in randul celor care il slujesc pe Dumnezeu, nu aceasta este gandirea. Daca vei sta de vorba cu un preot cu referire la acest moment al vietii pamantesti iti va spune lucruri curioase si uimitoare.

Viata nu se termina cand sufletul paraseste trupul. Sau ca dupa viata pamanteasca incepe cea vesnica in Imparatia Cerurilor. Exista si un ritual special la trecerea catre viata de apoi. Dupa cum bine stim, inmormantarile crestin ortodoxe sunt pline de traditii si tin cont de anumite dogme.

Stiai ca…?

Preotii sunt inmormantati in vesminte specifice folosite la slujbe? Stim despre vesminte preotesti de la Crilovic, spre exemplu, unul din producatorii autohtoni de astfel de seturi, ca sunt speciale, purtate numaidecat la fiecare slujba. Altfel spus, prevederile Sinodului cuprind si sanctiuni drastice pentru cei care slujesc fara sa poarte vesmintele specifice. Asadar si in pragul acesta de trecere spre viata vesnica cum spun clericii, vesmintele acestea au un rol deosebit.

Preotii care oficiaza slujbe de inmormantare nu poarta doliu? De altfel in cultura crestina preotii poarta negru, ca semn de doliu, doar in perioada pre pascala, amintind desigur despre tristetea mortii lui Iisus. Atunci cand oficiaza o slujba de inmormantare, preotii poarta vesminte deschise la culoare, bej, auriu cel mai adesea. Acest lucru are legatura cu simbolul bucuriei de a merge spre calea luminata in imparatia lui Hristos, acest eveniment de mare trecere spre cele vesnice sa nu fie umbrit de jalea si durerea mortii in sine.

Daca in cazul omului de rand vesmintele pentru inmormantare inseamna poate cel mai bun costum sau una din tinutele putin purtate, poate chiar ceva nou, in cazul preotilor lucrurile sunt diferite. Sub nicio forma slujitorii Domnului nu vor fi inmormantati purtand haine obisnuite, precum un costum sau doar o parte din vesmintele cu care slujea, in sutana spre exemplu. Va fi imbracat in unul din seturile sale de vesminte, cu care a slujit. De asemenea, in sicriu se obisnuieste a fi puse si alte articole specifice, cum ar fi cartea de rugaciuni si/sau o cruce.

Desigur, fara urma de ironie, se poate spune ca omul de rand este condus la groapa simplist, iar pentru cei care au fost in viata pamanteasca preoti lucrurile sunt putin diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.