dependenta

De ce devenim dependenti de unele lucruri

Pentru a cunoaste puterea dependentei, trebuie sa intrebi pe cineva care a incercat sa o depaseasca. Efectele pe care le are sunt de termen lung si intense. Nu fiecare dependenta este daunatoare pentru sanatate si pentru starea de bine. Chiar daca nu afecteaza neaparat in acest sens, cumva tot te va afecta, fie din punct de vedere financiar, fie iti va afecta perceptia asupra fericirii.

Ce este dependenta? Oamenii sunt conectati intr-un asa fel la fericire, incat nu pot ramane tristi pentru timp indelungat. Daca tristetea se face simtita pentru o perioada mai mare de timp, incercam sa gasim lucruri care sa ne faca mai fericiti si inainte sa ne dam seama comportamentul devine un obicei si apoi o dependenta. De-a lungul timpului s-a considerat ca doar narcoticele si alcoolul pot cauza dependenta. Dupa cum arata insa si tehnicile avansate de neuroimagistica, s-a descoperit ca si actiuni de alta natura pot oferi placere, precum mancatul, shoppingul, jocurile de noroc, jocurile video si asa mai departe.

Cum opereaza dependenta? De orice fel ar fi, aceasta afecteaza creierul in trei etape. Initial, simtim acea pofta pentru obiectul dependentei; in a doua faza, pierdem controlul asupra utilizarii sale, iar in cea de-a treia etapa, continuam, chiar daca suntem constienti ca efectele pot fi daunatoare. Din pacate nu suntem niciodata constienti de stagiul in care ne aflam, motiv pentru care dependenta de orice lucru este foarte greu de depasit.

Dezvoltarea tolerantei. Pentru a pastra individul in viata, creierul se adapteaza constant si datorita acestui proces persoana dezvolta o anumita toleranta. In acest fel, doza care anterior era satisfacatoare, devine insuficienta pentru a oferi aceeasi placere. Prin urmare individul va mari dozajul factorului ce provoaca in cele din urma dependenta, pentru a avea acelasi sentiment de fericire, astfel se ajunge in punctul in care se pare ca nu se mai poate da inapoi.

Calea naturala catre fericire este de obicei lunga si obositoare. In lumea de astazi, cand totul se petrece intr-un ritm alert, nimeni nu mai vrea sa astepte, prin urmare se cauta solutii alternative. Acestea explica de ce ajungem sa devenim dependeti atat de repede de unele lucruri din jurul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *