energizante

Cum functioneaza energizantele

Bauturile energizante au patruns din ce in ce mai mult pe piata, din ce in ce mai multe persoane apeland la ele pentru doza zilnica necesara de energie. Chiar daca aceste bauturi non-alcoolice sunt mai mult decat renumite in randul maselor, nu multe persoane se pot lauda ca stiu cum reusesc sa ofere acel surplus brusc de energie.

Daca se citesc ingredientele, se poate observa ca principalul este cofeina. Aceste bauturi contin de asemenea zahar, maltodextrina, creatina si altele, precum ginkgo biloba, guarana sau extract de ginseng. Lista si cantitatea de ingrediente difera de la un brand la altul.

Asa-numita energie ce o ofera aceste bauturi poate fi atribuita prin urmare ingredientelor continute. Efectul stimulant al cofeinei nu are nevoie de nici o prezentare. In acelasi mod, taurina este cunoscuta pentru asistenta in reglarea ratei cardiace si a contractiei muschilor.

Ingredientele continute ajuta corpul sa absoarba mai rapid aceste bauturi, comparativ cu apa normala. Sporul de energie este dat de cofeina si zahar, cofeina blocand receptorii de adenozina asigurand functionarea sistemului nervos central la un ritm mai alert. Cand activitatea neuronala se declanseaza in creier, se elibereaza si andrenalina in organism, iar aceasta creste automat pulsul si comanda ficatului sa elibereze mai mult zahar in fluxul sanguin, producand mai multa energie in organism.

Unii producatori sustin chiar ca bauturile energizante ajuta si la imbunatatirea rezistentei la efort, insa nu exista dovezi stiintifice in acest sens. Intr-adevar ofera un plus de energie temporar, atribuit cofeinei si taurinei continute, insa cand vine vorba de rezistenta prelungita la efort efectele nu se fac simtite atat de bine. Nevoia de „trezire” si de reincarcare a bateriilor poate fi satisfacuta cu ajutorul unei bauturi energizante, insa excesul consumului lor nu este benefic pentru sanatate, ca orice alt exces de altfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *